Award Winners Project 10

Project 10: Award-Winning Interior Remodel

This contemporary home in Potomac, MD is situated on a beautiful lot and the family of three was pleased with many aspects of their home. However, they found that the layout and interior design of the rooms in the main living area did not fit their lifestyle or design preferences.

Originally, a dividing wall between the living room and the family room offered a shared fireplace set within sculptured granite and drywall projections. While the fireplace offered drama there was no coziness or warm atmosphere. The family room was adjacent to the kitchen, with cathedral ceilings that opened the second floor above. This caused problems with noise traveling throughout the house and bedroom area. The formal dining room at the front of the home was separated from the living room by the front foyer. The owners desired a better “flow” for entertaining that would permit guests to move between the living room, the backyard patio and the dining area.

The remodeling reworked the interior living space. The fireplace facade was demolished and reworked to a more traditional design using Antique verde green marble and plaster faux-finished mahogany surrounds. The wet-bar area in the living room was replaced with a recessed alcove to accommodate a large secretary custom-made to fit the space. The massive columns and dividing wall in the front foyer were removed to open the space for an oversized site-built mahogany armoire, which serves as a guest closet. An added touch of elegance was achieved with the use of recessed panels in the barrel-vaulted ceiling in the front foyer and an Israeli marble half-wall at the entry.

The original family room is now the formal dining room, with access to the patio and living room. The owners look forward to dinner parties with the ambiance of a cozy fire. The new family/media room has replaced the original dining room.

The oversize TV is encased in a limed-oak custom cabinet that runs the length of a wall that was originally curved and made of glass block. Motorized room-darkening shades address the family’s needs for privacy and to create a viewing climate for the media center. The room has an abundance of natural light and views of a beautiful lot for daylight enjoyment.

The redecorated interior reflects warm elegance and cozy atmosphere the owners were seeking. The reconfiguration of the space is in keeping with how the family lives in their home. They are thrilled with the transformation.