Award Winners Project 11

Project 11: Award-Winning Historic Renovation

2000 Chrysalis CotY: Best Historic Renovation

Following the death of her father, the client inherited the father’s stately historic home. The home, situated on a beautiful six-acre lot, had fallen into extensive disrepair. The client envisioned living in the home again, and looked forward to decorating the interior to showcase the beautiful antiques that were family heirlooms.

The home was built in 1915, and was not centrally air-conditioned. Finding space for the ductwork, electrical wiring and new plumbing in the plaster walls was a challenge. Many of the rooms required a great deal of plaster repair as well as reworking much of the long obsolete mouldings.

On the first floor, the kitchen was severely cramped for space and a laundry room blocked the view of the lovely lot. A small powder room, dubbed the "necessary", was entered through a 5' door under the stairwell. The second floor was plagued by inadequate closet space and antiquated bathrooms. The homeowners desired a master suite with a large walk-in closet, and spacious "his and hers" bathrooms.

The remodeling work began with the kitchen, which was dramatically expanded and completely renovated. The rear wall was removed and the laundry area relocated to a kitchen closet to provide space for the new breakfast room. The open kitchen plan greatly increased the amount of workspace and storage, and filled the room with natural light. The new space provides an exceptional view of the beautiful rear lot. A new custom pass-through from the kitchen to the new wet bar in the sunroom was created which provides the swimming pool and patio areas access to beverages and snacks without disturbing the kitchen. A powder room on the first floor was completely remodeled.

Throughout the home a great deal of plaster repair and moulding work was completed, especially in the dining room.

On the second floor, closets were demolished to create space for a larger hall bathroom with new fixtures and marble floors. Closets were also removed to create more space for the "his" bathroom within the master suite, and to allow for a more generous dressing room/walk-in closet. The client especially enjoys the natural light that filters through the two windows in the dressing room/walk-in closet. The new rear entrance was designed to duplicate the architecture of the existing front entry portico.

With the completion of this project, the home is full of natural light and gorgeous outdoor views. The restoration provided a modernized home that meets the needs of the homeowner, yet remains in keeping with its historical period.