Award Winners Project 3

Project 3: 2004 CotY: National Regional Award Best Kitchen Remodel over $100,000

The homeowners were expecting twins and reassessed their need for space and how it would function to serve their growing family.

The existing home had a small kitchen that was basically a corridor with four doors providing access to different areas of the home: the front hallway, the dining room, the garage and the door to the backyard. They wanted the new kitchen design to redirect traffic from the cooking area and to have the kitchen open to casual living space.

The home was transformed with a creative design incorporating all of the items on the homeowner's wish list, into a home that functions beautifully. Some of the space for the expanded kitchen was pinched from an existing one-car garage. The original kitchen now functions as a butler's pantry. The breakfast room, which is open to the new family rooms, was bumped out a couple of feet. The opening to the family room is flanked by columns that were hand-milled to match a pair of columns between the dining room and front foyer that are original to the home. The breakfast table is now situated to direct traffic to the family room without disturbing those seated at the table or kitchen counter, and away from the kitchen work area. The kitchen pantry was placed in a new side foyer.

The homeowners are now able to enjoy being at the kitchen counter or breakfast table while enjoying a view of the new family room to monitor the activities of their twin daughters at play. They now have plenty of space for entertaining, both casual and formal, that is open yet without disruption to the kitchen work area. They love the transformation to their home.

Award Winning Kitchen Remodel

Breakfast Area

Whole House Remodel Living Space

OpenConcept Family Room

Exterior Deck of Whole House Remodel