Award Winners Project 8

Project 8: Award-Winning Kitchen $60,000 and over

2001 CotY: Metro DC Chapter Best Residential Kitchen $60,000 and over Merit Award

The owners of this 40-year-old custom home wanted to add space and natural light to their kitchen. The existing kitchen, aside from its age, posed many problems including poor access from the entry foyer, dining room and carport. Additionally, they desired a way to unify these three areas as a part of their kitchen remodel.

The kitchen space was expanded by five feet towards the front of the property to allow space for direct access from the kitchen to the carport. The pantry and laundry facilities were concealed behind beautiful custom cabinetry on the outside wall. Above these cabinets, trapezoidal windows were used to accentuate the slope of the ceiling and to mirror the exposed beams used throughout the house.

A structural stone column as was added which created a focal point for the entire design. This stone column, constructed with Tuscarora Sandstone, can be seen and touched from the entry, kitchen and dining room. Much of the design incorporates this striking column. The granite countertops in the kitchen seem to be inlayed into the column and features a unique hand hewn “chiseled” edge, which was repeated elsewhere in the kitchen. This theme is carried forward to the entry where the hardwood flooring meets the irregular edge of the stone foyer.

This kitchen included many other custom elements that make the project stand out. The cabinetry is highly custom, constructed in clear maple with a sophisticated cherry inlay. Some of the cabinets open both into the kitchen and the dining room were crafted from select birds-eye maple. Matching granite was inset in a random pattern in the new marble floor of the kitchen.

The cook-top and refrigerator were relocated to make for a more efficient use of the floor plan and to provide additional workspace. Halogen under-cabinet lighting, and pendant lights over the custom breakfast table compliment the extensive recessed lighting in the ceiling. The owners now enjoy a beautiful, functional kitchen, full of light and art. By incorporating an elegant stone column to anchor the space, the original architecture design remains intact while making the transition to the kitchen seamless.